Hvem er vi
Emma Hjorth museum er en del av Regionalt Aktivitetssenter (REGA) som i dag består av Emma Gjestehus, Emma Kafé, Emma Friskhus, Emma Sansehus og Emma Hjorth museum.
REGA ble opprettet på midten av 1990-tallet og skulle tilfredsstille kravet til fru Emma Hjorth fra 1915 om at området alltid skulle brukes til utviklingshemmede. REGA har som mål å være et sted for alle, uansett funksjonsnivå.
Drengestua
Huset ble antagelig bygget rundt 1850 eller noe senere (anslått av de som satte huset i stand i 1998), og er den eneste bygningen som står igjen fra den opprinnelige Tokerud gård som fru Emma Hjorth kjøpte i 1903 for å starte sitt pleiehjem for "åndssvake". Opprinnelig navn på huset er «Drengestua» og den fungerte som bolig for gårdspersonalet i tidligere tider. Da fru Emma Hjorth overtok ble det personalbolig og huset fortsatte å fungere som det helt til etter 2. verdenskrig. Etter krigen ble det verksted og fortsatte som det til 1979 da det ble bygget et nytt moderne verksted.
Museum
I nesten 20 år sto huset og forfalt som lager for gammelt skrot, før det ble restaurert da arbeidet med opprettelsen av et museum startet i 1996. På hundreårsdagen for opprettelsen av Fru Hjorths Pleie- og Arbeidshjem for Aandssvake - den 12. november 1998 - åpner Emma Hjorth museum.
Emma Hjorth museum har i dag en permanent utstilling. Utstillingen viser en spennende del av vår sosialpolitiske historie, spesielt fram til krigen. Museet har også diverse avisutklipp og et lite bibliotek til bruk for studier eller annen undersøkende virksomhet.
Les mer om historien her.
EMMALØYPA
Er du nysgjerrig på å lære mer om Norges store pionér Emma Hjorth (1858-1921) og historien til området som bærer samme navn?
Besøk www.emmaloypa.no og bli dratt med tilbake i tid.
Zoom inn på kartet og klikk på postene, enten hjemme fra sofaen eller aktivt på Emma Hjorth i Bærum. Innholdet kan leses eller høres og man får tilgang til blant annet bilder, filmer og artikler.
Emmaløypa er en gratis kartløsning utviklet av Regionalt Aktivitetssenter.